O firmie
Produkty
Usługi
Promocje
Nowości
Kontakt

Aktualności

Cięcie Elementów Płytowych na Wymiar

Oferujemy usługę cięcia płyty na wymiar .
Wycięte elementy możemy również okleic .
Przygotowane elementy pakujemy i wysyłamy kurierem do klienta .
2013-04-18

Godziny otwarcia

Poniedziałek- Piątek 8.00 -17.00
Sobota 9.00 - 13.00


Kuchnia i meble kuchenne


Gdy zaczynamy meblowanie kuchni musimy sobie odpowiedzieć na kilka bardzo istotnych pytań :
- Czy kuchnia będzie nam służyła tylko jako miejsce przygotowywania posiłków, czy również jako miejsce ich spożywania?
- Czy planujemy gotować dużo i często, czy niewiele i rzadko?
Odpowiedź na te i wiele innych pytań pozwoli nam na lepszą organizację przestrzeni zarówno w kuchni małej jak i dużej.

Zdecydowanie więcej problemów nastręcza umeblowanie małej kuchni, bowiem ważne jest w niej ergonomiczne wykorzystanie każdego centymetra powierzchni.
Istotne jest zastosowanie odpowiednich rozwiązań meblowych, które pozwolą na zaoszczędzenie jak największych powierzchni.

Jakie to rozwiązania?
Szafki "Cargo" - wąskie, o szerokości 15-30 cm wysuwane na szynach pozwalają zaoszczędzić dużo miejsca, a ze względu na niewielkie rozmiary można je umieścić w zasadzie wszędzie. Wyśmienicie sprawdzają się zamiast szuflad.
Przydatne będą półki, na których można umieścić część sprzętu AGD takiego jak kuchenka mikrofalowa tak, aby nie zabierały cennego miejsca na blacie.
W małej kuchni dobrym rozwiązaniem są meble na nóżkach, co wizualnie ją zwiększa.

Kuchnie duże nie nastręczają takich problemów, jednak umeblowanie ich wcale nie jest banalne. Większa ilość rozwiązań, to więcej pytań.

Ciekawym rozwiązaniem w dużych kuchniach, szczególnie w domach jest zastosowanie tzw. wyspy, czyli centralnie umiejscowionego blatu, często z zainstalowanym zlewem lub płytą kuchenną i okapem. Takie rozwiązanie należy wziąć pod uwagę już w fazie planowania domu, bowiem wymaga odpowiedniego zainstalowania instalacji wodnej, gazowej i elektrycznej.

Jeśli kuchnia ma służyć również jako pomieszczenie do spożywania posiłków musimy w jej rozkładzie uwzględnić miejsce na stół.

Tu mamy pole do popisu, można bowiem potraktować kuchnie jako jedną przestrzeń, można również wydzielić z niej fragment gdzie będziemy spożywać posiłki. Można to uczynić na wiele sposobów, na przykład poprzez wstawienie barku, kredensu czy odpowiednich szafek przykrytych blatem. Nie zamyka to przestrzeni, lecz oddziela część jadalną od tej typowo kuchennej.

W kuchni długiej i wąskiej dobrym rozwiązaniem jest wysoko umieszczony blat kuchenny wraz ze stołkami barowymi, które po posiłku można wsunąć pod blat.

Blaty kuchenne to część umeblowania kuchennego najczęściej i najintensywniej eksploatowana.

Blaty produkowane są najczęściej z:

Płyty laminowanej.

Są one łatwe do utrzymania w czystości i odporne na większość środków chemicznych stosowanych w kuchni. Wadą jest ich podatność na zarysowania, oraz mniejsza trwałość w miejscach spojeń.

Kompozytu

Są bardzo odporne na zarysowania oraz używane w kuchni detergenty, posiadają właściwości bakteriostatyczne, są łatwe do utrzymania w czystości. Podstawową wadą jest wysoka cena i wykonanie z materiałów syntetycznych.

Kamienia

Są bardzo efektowne, odporne na zadrapania, pęknięcia i zarysowania, łatwe do utrzymania w czystości, odporne na wysokie temperatury i wodę. Jednak maja one i wady, takie jak wysoka cena, wykonanie wyłącznie na zamówienie oraz fakt że przy większych ubytkach konieczna jest wymiana całości.

Drewna

Maja naturalny wygląd i łatwo je odświeżać domowymi sposobami, jednak są nieodporne na wysokie temperatury i wodę.

Firma poleca

Firmę polecają

Subskrypcja

Kontakt

Rozmiar czcionki: A A A
pphu ZS MEBLE sc Biłgoraj ul. Łąkowa 13_ tel. 84 688 02 60 _kom. 604 406 495

Zapraszamy na naszą najnowszą stronę poświęconą meblom kuchennym fornirowanym !

www.meble-fornirowane.pl
.
Krok 1 - określenie potrzeb
Powinniśmy zdecydować jak duża powinna być nasza kuchnia. Określenie jej wielkości musi być proporcjonalne do wielkości domu oraz ze względu na ilość osób z niej korzystających. Kolejnym, istotnym kryterium jest styl życia przyszłych użytkowników kuchni, który da nam odpowiedź na kwestie dotyczące wymaganej ilości miejsca do przechowywania produktów i sprzętów /szafki, szuflady/, miejsca do pracy /powierzchnia blatu/, jak duży zlew i jakie urządzenia AGD spełnią nasze oczekiwania co do wygodnej i funkcjonalnej kuchni. Kuchnia powinna być "skrojona na miarę" naszych potrzeb.
:: wielkość kuchni proporcjonalna do wielkości domu/ mieszkania i ilości osób z niej korzystających
:: styl życia użytkowników określi ilość miejsca potrzebnego do sprawnego funkcjonowania kuchni


Krok 2 - określenie budżetu
Określenie dokładnego budżetu jest sprawą niezwykle ważną już na wstępnym etapie projektowania. Zatem musimy w fazie projektowej wziąć pod uwagę wszystkie koszta i zestawić je ze środkami, którymi dysponujemy, które pragniemy przeznaczyć na aranżację kuchni. Na tym etapie popełniane są zwykle największe błędy. Większość z nas pragnie oczywiście pięknej, dużej i bogato wyposażonej kuchni, ale płacąc minimalną cenę. Założenie bardzo słuszne, ale uwaga! Tu mogą pojawić się pułapki.
:: Jeżeli nasz budżet jest ograniczony, nie sięgajmy po kosztowne i trudne w realizacji "wymyślne bajery"; nawet jeżeli uda się znaleźć taniego wykonawcę, to skutek oszczędzania na rozwiązaniach wymagających większych inwestycji może być opłakany
:: Mając do zabudowy meblami duże połacie ścian, należy liczyć się z odpowiednimi kosztami; lepszą inwestycją będzie skromniejsza zabudowa w solidnym standardzie, niż bogata zabudowa lichymi meblami.


Krok 3 - określenie stylu
Po podjęciu decyzji co do kształtu naszej przyszłej kuchni oraz określeniu środków finansowych, możemy zająć się stroną estetyczną, czyli określeniem stylu. Tu należy podjąć strategiczne niemal decyzje na temat późniejszego efektu estetycznego naszej kuchni. Tylko w nielicznych realizacjach udaje się uzyskać odpowiedni efekt. Wymaga to ze strony projektującego dużego wyczucia i doświadczenia. Pamiętajmy, że kuchnia powinna pozostawać w harmonii z samymi jej użytkownikami oraz w harmonii stylistycznej z resztą domu.
:: Jeżeli urządzamy kuchnię na dłużej niż rok czy dwa, nie wahajmy się odrzucić wymarzonej, modnej kolorystyki i formy na rzecz sprawdzonych, bardziej klasycznych rozwiązań
:: Styl zaprojektowanej kuchni powinien tworzyć logiczną kompozycję wynikająca z zamysłu całości domu


Krok 4 - projekt
Jeżeli wydaje nam się, że potrafimy sami projektować kuchnie i wiemy wszystko najlepiej, spróbujmy sił na kuchni naszych znajomych. Naszą kuchnię niech zaprojektują fachowcy. Niepoprawnie zaprojektowane i urządzone wnętrze, to wyrzucone pieniądze. Pamiętajmy, że nie każdy architekt, projektant wnętrz czy plastyk, musi umieć dobrze zaprojektować kuchnię; z tym problemem powinniśmy zwrócić się do pracowników doświadczonego studia kuchennego. To również najlepsza droga do znalezienia odpowiedniego dostawcy mebli. Większość renomowanych marek posiada w swej ofercie profesjonalne usługi projektowe.
:: Nie upierajmy się przy rozwiązaniach, które z różnych względów odradzają nam projektanci ze studia mebli kuchennych /pod warunkiem że potrafią oni uzasadnić swoje racje/.
:: Bardzo łatwo można projekt kuchni "przedobrzyć"; nadmiar elementów ozdobnych może pozbawić to pomieszczenie możliwości bezpiecznej i ergonomicznej pracy.


Krok 5 - wybór dostawcy mebli
Oferta mebli kuchennych jest wręcz ogromna. Polskie, włoskie, niemieckie, od rzemieślnika. Wybierając meble kupujemy te które nam się podobają. Aby wybrać firmę - trzeba mieć nosa. Wybierajmy marki uznane, o potwierdzonej renomie lub te sprawdzone i polecone przez znajomych.
:: Rzadko kiedy najtańsza oferta jest równocześnie solidna.
:: Pamiętajmy że meble robione wg naszego projektu przez zakład stolarski muszą być /przez wzgląd na koszta wytworzenia/ droższe od podobnych mebli produkowanych przez dużą fabrykę, jeżeli jest inaczej - może to być pułapką.
:: Uwaga! nawet dobrze wyposażony zakład rzemieślniczy, może mieć poważne problemy z uzyskaniem jakości jaką może zagwarantować fabryka.
:: Jeżeli chcemy uniknąć późniejszych kłopotów, powinniśmy zamówić meble wraz z aranżacją pomieszczenia i ich instalacją w kuchni.


Krok 6 - wybór wyposażenia AGD
Co raz częściej dobre studia projektowe służą nam kompleksową obsługą także dobierając i radząc odpowiedni sprzęt, kierując się indywidualnymi wymogami klienta. Jeśli jednak zamierzamy wybrać sprzęt AGD samemu, pamiętajmy o:
:: Nie zaczynajmy od końca - najpierw kupujemy /okazyjnie/ piekarnik, zlew i lodówkę, "a potem się zobaczy".
:: Sprzęt wybieramy dopiero wiedząc jak zaplanowana będzie cała nasza kuchnia /kolory, model mebli, miejsce na urządzenia/.
:: Czy na pewno okazją będzie kupno piekarnika czy zlewozmywaka, który nie do końca pasuje do naszej kuchni, ale za to znalazł się na wyprzedaży?





Dane kontaktowe

Właściciel: . - Znak Stanisław - Znak Sławomir
ul. Łąkowa 13
23-400 Biłgoraj
woj. lubelskie
powiat Biłgoraj

tel: 84 688 02 60
tel: 604 406 495Znak Sławomir
tel: 606 500 617Znak Stanisław


W przypadku kontaktu z firmą, prosimy o powołanie się na Katalog Mikrowitryna.pl. Dziękujemy.

Formularz kontaktowy

Imie lub nazwa:
Numer kontaktowy:
E-mail zwrotny:
Treść wiadomości:
Uwaga! Wszystkie pola muszą być uzupełnione.
pphu ZS Meble sc
tel: 84 688 02 60
O firmie   |   Produkty   |   Usługi   |   Promocje   |   Nowości   |   Kontakt
Mikrowitryna.pl - wykonanie eball - Strona www Twojej firmy.
Recepcja OnLineGazeta Biłgorajska